Klantcase: Zone.college

Zone.college 

Zone.college verzorgt groots groen onderwijs voor alle generaties. Onderwijs waarin de zorg voor alles wat leeft een belangrijke plaatst inneemt, denk aan natuur, klimaat, dieren en groen. Met zorg en aandacht biedt Zone.college de leerlingen, studenten en medewerkers een groene, uitdagende leeromgeving waarin ze nieuwe mogelijkheden ontdekken. Zone.college streeft ernaar om wereldburgers met oog voor duurzaamheid en leefbaarheid op te leiden. Het is daarom vanzelfsprekend dat wij ze hier een handje bij gingen helpen.

 

Ons team van Lichtexperts zijn samen met de onderwijsinstelling alle ruimtes binnen de school nagegaan, om gezamenlijk te kijken wat er aangepakt en meegenomen kan worden in het lichtplan. Dit hebben wij samen gedaan zodat we duidelijker in kaart kunnen brengen op welke onnodige installatiekosten Zone.college kan besparen.

 

 

De wensen van Zone.college

Zone.college had als voornemen om de bestaande verlichting op de locatie in Zwolle te verduurzamen door dit te vervangen door LED verlichting. Er hingen eerst verouderde inbouwarmaturen en inbouwspots in het systeemplafond, met daarbij een groot aantal halogeenbuizen. Op deze locatie hebben wij 1000+ buisarmaturen vervangen door LED panelen. In de gangen zaten opbouwarmaturen die zijn vervangen door 60×60 panelen, zodat het plafond niet opnieuw geverfd hoefde te worden.

Het resultaat

Wij hebben de gehele school inclusief het buiten terrein aangepakt. De verouderde verlichting hebben wij in de ruime klaslokalen en de kleurrijke gangen vervangen voor hoogwaardige LED panelen die flikkervrij zijn ter bevordering van concentratie en productiviteit. In de aula zijn er LED railspots en inbouwspots geïnstalleerd. Daarnaast hebben wij ook de lantaarnpalen buiten de onderwijsinstelling meegenomen in ons lichtplan.

 

De gebruikte normeringen voor Zone.college zijn de Frisse scholen standaard 2021 en de NEN-EN 12464-1/2. Zo hebben wij de volgende punten uit de normeringen kunnen realiseren:

  • Verlichtingssterkte van minimaal 500 LUX met uitzondering van het bureau van de leraren waar de waarde van >750 wordt behaald, met een gelijkmatigheid factor van 0,6.
  • Kleurweergave index van CRI 80 en hoger.
  • Verlichting zonder flikkerfrequentie.
  • UGR lager dan <19
  • Kleurtemperatuur 4000K in leslokalen, kantoren & gangen toegepast (in de NEN-EN 12464-1 staat voor wandelgangen de kleur 3000K aangegeven, op wens van de school is 4000K aangehouden voor zijn verfrissende, heldere eigenschappen).

Besparing 

Dit zijn de vooraf ingecalculeerde resultaten per jaar.

  • Vermindering energie verbruik in kWh: 176436,83 kWh.
  • Vermindering uitstoot CO2: 74.103,46 Kilogram.
  • Aantal bomen gecompenseerd per jaar: 2.844,13
  • Hectare grond 7,11 (gebaseerd op Europese cijfers)

(Bron: CBS)

 

Het Zone college in Zwolle stoot na de LED transitie jaarlijks 71103,46 kilo minder CO2 uit als de jaren ervoor. Om dit in perspectief te plaatsen, kan de volgende berekening gemaakt worden:

 

De gemiddelde boom in Europa compenseert jaarlijks 25 kilo CO2. 71103,46/ 25 = 2.844,13 bomen. In Europa hebben wij een gemiddelde groeidichtheid van ca 300/500 bomen per hectare. Als men hiervan het gemiddelde neemt van 400 bomen, dan kan de volgende berekening gemaakt worden: 2844,13/ 400 = 7,11 hectare. Eén hectare is 10.000m² grond, om het oude CO2-verbruik te dekken is 71.100m², oftewel 71km², grond nodig. Zwolle heeft een oppervlakte van 119,36km², de LED transitie compenseert dus voor een bos te grote van 59.48% van de totale oppervlakte van de gemeente Zwolle.

 

Dit is natuurlijk een verhaal om trots op te zijn. Bent u ook geïnteresseerd in een plan om duurzaam te ondernemen? Neem dan contact met ons op via info@lcbledeurope.com voor een op maat gemaakt advies voor uw onderneming. 

 

Schoolgang

Trap

Gymzaal

Klaslokaal 1

Zone college kleurrijk

Vragen?

Vraag een offerte aan en laat je verrassen door de mogelijkheden!